• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Kur'an İncelemeleri

 
Site Menüsü

Kur’an Eleştirilerine Yanıt






Kur’an Eleştirilerine Yanıt


Bilimsel keşifler olduktan sonra neden bunlara, hep Kur’an’da bu da vardı şu da vardı denir. Mistik kitaba neden bilimsel anlamlar yükleniyor?


Bu soruya şu şekilde yanıt verilebilir: Kur’an sadece insanın benliği ile uğraşan bir kitap değildir. Kur’an; evren, yaratılış ve insan ile ilgili bilgiler verir.


Kur’an’ın anlattığı Allah, evrenin yaratıcısı Allah’tır. Evren genişliyorsa o genişlemenin arkasındaki fail olan Allah’tır. Evreni yaratan, evrenin işleyiş yasalarını belirleyen ve sürekli bu yasaları ayakta tutan Allah’tır. Denizlerin arasına birbirine karışmasına engel koyan Allah, bu sistemin sonunu getirecek olan Allah’tır. Ayrıca Allah bize bilim yapacak bir akıl vermiş, evreni tanıyacak bir zeka vermiş, bizi de Kendi yarattığı bu evreni tanımaya sevk etmiş. Hem bizim hem de evrenin yaratıcısı ortaksa Allah neden kendi yarattığı evrenden bahsetmesin. Bütün bunların Kur’an’da bahsediliyor olmasından daha doğal ne olabilir.


Kur’an sadece 3-5 ahlaki kurala hapsedilecek bir kitap değildir. Kur’an da ahlaki prensipler de var, evren ile ilgili bilgiler de vardır. Kur’an, biz öldükten sonra ne olacağını da anlatan, bu dünyanın anlamını da söyleyen kitaptır. Zaten Kur’an’ı büyük yapan şey; ahlaki ilkeleri en güzel şekilde vermesi, nereden geldik, nereye gidiyoruz... bunlara cevap vermesi, hayatın anlamını bize tanıtmasıdır. Allah merkezli varlık ilkesini ortaya koyması, sahte tanrıları ortadan kaldırması Kur’an’ı değerli yapıyor.


Evrenin yaratıcısından bir kitap geldiğini düşünüyorsak bu kitapta bunların bahsedilmesi gerekir. Aksine kitapta bütün bunlar bahsedilmez ise buna şaşırmamız gerekir


Bilimin bulduğu şey keşiftir, bilim icat etmez. Bilimin yeni keşfettiği o yasalar, evrenin yaratılması sırasında alemlerin Rabbi tarafından düzenlenmiştir.


Kur’an bilim kitabı değildir. Ancak Kur’an’ın bilim ile ilişkisi vardır. Kuran bilim yapılmasını emreder, teşvik eder. İnsanın bilim yapması sayesinde; evreni yaratan, sistemleri düzenleyen yüce Kudreti daha iyi tanınacağını bildirir.


Örneğin; Kuran’ın kozmoloji ile ilgili üç büyük iddiası vardır:

1.Evrenin başı olduğu, Big Bang teorisi

2.Evrenin sonu olduğu, Büyük çöküş veya büyük donma,

3.Evrenin tasarımlanmış olduğudur. Evrenin tasarımında hassas ayarların olması.



Bu iddialar bilim insanları tarafından; bilerek veya bilmeyerek de olsa yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Bu nedenlerle Kur’an’ın mesajları incelenmeye layıktır. Zira bilim çevrelerinin yaptığı aslında budur.





Hakan KAYILI
17.02.2019

















Yorumlar - Yorum Yaz
Site Haritası
Takvim