• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Kur'an İncelemeleri

 
Site Menüsü

Kur'an'da İşteşlik Fiili - Grup Terapisi ve Örnekler







KUR’AN'DA İŞTEŞLİK FİİLİ (GRUP TERAPİSİ)



İşteş: İşin; birlikte ya da karşılıklı birbirini etkileme özelliği taşıyacak biçimde, birden çok özne tarafından yapılması anlamını taşıyan eylemlerdir.

Kur’an’da işteşlik fiili içeren ayetlere; günümüzün tabiri ile sosyal ilkelerin düzenlendiği ayetlerdir dersek yanlış olmaz. İşteşlik kalıbının bulunduğu ayetlerle karşılaştığımızda; Allah’ın, o ayette insanlardan bireysel değil topluca hareket ederek sorunların çözülmesini istediğini mutlaka görürüz.

Takdir edileceği gibi, toplumda bulunan sorunların bireysel çabalar ile çözülmesi düşünülemez. Bu sorunların giderilmesi eyleminin işteş (karşılıklı, toplu) halde yapılmasının yararı hep Kur’an tarafından gündeme getirilmiştir. Bu birkaç kişinin, az sayıdaki gönüllünün çözebileceği kadar basit bir olay değildir. Toplumda kangren olmuş olumsuzlukların bir seferberlik anlayışı ile bilimsel yöntemlerle çözülmesi gerekir. Topluca, imece usulü ile yapılmalıdır. Günümüzde bunun karşılığı “Grup Terapisi”dir. Her türlü kaza, bela, travma, musibet karşısında sabrı tavsiyeleşme de (sabırlaşma) topluca yapılmasında yani grup grup yapılmasında çok büyük yararlar bulunmaktadır. (Hakkı ve Sabrı Tavsiyeleşme eylemi Allah tarafından iman şartına bağlanmıştır.) Allah’ın başta; Asr suresinde olduğu gibi sorunların çözümü konusunda topluluğun birbirine Hakkı ve Sabrı Tavsiyeleşme emri vermesi anlamlıdır.

Kısaca işteşlik kalıbı ile gelen ayetlerde, müminlerin topluca hareket ederek sinerji oluşturmaları istenmektedir. Böylece toplumda sorunların çözülmesi ortak akıl ile kolaylıkla sağlanabilir.

Kur’an’da değişik ayetlerde açıklanan “İşteşlik” fiilinin önemine dikkat çekmek için bazı konular tek tek ele alınacaktır.




Kur’an’da Konu Edilen İşteşlik Fiilinin Bazı Örnekleri

1-Siyam (Karşılıklı, beraberce oruçlu olmak)

2-Şura (Bilgili, ehil kimselerin ortaklaşa çalışma ile en güzel çözümünün üretilip ortaya konulması)


3-Kısas (Adil Karşılık)


4-Cihad (Karşılıklı olarak gayretleşme)

5-Hakkı ve Sabrı Tavsiyeleşmek

6-Karşılıklı Borçlaşma (Noter)

7-Birbirini Özendirmek






Hakan KAYILI
18.05.2019






Yorumlar - Yorum Yaz
Site Haritası
Takvim